W dzisiejszych czasach nadwaga/ otyłość to problem bardzo wielu osób. Jeśli dotyczy on również Ciebie, to wiesz , jak trudno jest schudnąć pomimo własnych chęci i podejmowanych prób. 

Najpierw trzeba poznać przyczynę ( jedną lub kilka) , która doprowadziła do nadwagi. To podstawowy warunek metody skutecznego odchudzania , który określa metoda OPF. Tylko czy to jest takie proste jak mogłoby się wydawać ? Przecież powszechnie wiadomo, że nadwaga powstaje wtedy, gdy w organiźmie pojawiaja się dodatni bilans energetyczny ( nadwyżka energii- kcal) czyli nie spalamy wszystkiego co zjedliśmy….

Ale przyczyn gromadzenia energii w organizmie zamiast jej spalania, może być wiele , nie tylko taka ,że jemy zbyt dużo, może to być np.:

– obniżone tempo metabolizmu w wyniku niewłaściwej diety ( jemy mało a nie chudniemy…)
– niedobory pokarmowe wpływające na zdolność organizmu do spalania niektórych pokarmów ( nie jemy dużo a waga stoi w miejscu)
– jedzenie nieodpowiednich produktów , które nawet w niewielkich ilościach działają stymulująco na hormony odpowiedzialne za odkładanie tłuszczu
– 
inne ,indywidualne :

  • Insulinooporność
  • Cukrzyca
  • Hipoglikemia reaktywna
  • Niedoczynność tarczycy
  • Hashimoto
  • Zły stan mikroflory jelitowej
  • Niedokrwistość
  • Niedobory pokarmowe
  • Nietolerancje pokarmowe

5 filarów metody OPF

  1. Właściwy metabolizm
    – odpowiednia podaż kaloryczna dostosowana do Twojego stanu zdrowia i aktualnej przemiany meterii na podstawie precyzyjnego wywiadu zdrowotnego, wyników badań laboratoryjnych oraz analizy składu ciała
    – indywidualny dobór ilości oraz proporcji białek, tłuszczów i węglowodanów w zależności od typu metabolicznego ( ektomorfik, mezomorfik, endomorfik ) a także dopasowanie składu posiłków pod względem korzystnego dla metabolizmu łączenia produktów w posiłkach
    – stosowanie w diecie wyłącznie naturalnych składników ( nie suplementów ) o działaniu wspomagającym prawidłowy metabolizm  i przywracającym równowagę energetyczną

W metodzie OPF uzyskujemy przyspieszenie tempa metabolizmu o 20-40 % .

  1. Stabilny poziom insuliny

Niektóre składniki pokarmowe oraz błędy dietetyczne zmuszają trzustkę do wydzielania nadmiernej ilości insuliny powodując zwiększanie się poziomu tego hormonu w krwioobiegu co prowadzi w konsekwencji do insulinooporności czyli stanu, w którym organizm jest „ zalany” insuliną ale nie może jej  spożytkować w procesach metabolicznych. W konsekwencji  w organizmie powstaje stan zapalny  i nie może odbywać się spalanie tkanki tłuszczowej .

Poziom insuliny jest powiązany też ze zjawiskiem leptynooporności, czyli sytuacji gdy z powodów hormonalnych nie jesteśmy w stanie odebrać od mózgu sygnału kiedy przestać jeść, chyba że jest to już blokada fizyczna. 

W metodzie OPF stabilizujemy poziom insuliny poprzez:

  • właściwy dobór składników pokarmowych i uzyskanie równomiernego uwalniania się glukozy z pożywenia w oparciu o Index insulinowy
  • stosowanie okresowego IF ( Intermittent Fasting ) w celu wyhamowania produkcji insuliny 
  • dobór odpowiedzniego rodzaju i czasu trwania aktywności fizycznej pozwalającej na uwrażliwienie komórek na insulinę i zmniejszenie jej poziomu w krwioobiegu
  1. Zdrowe jelita

Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy jak wiele bakterii występuję w naszych jelitach i jak wiele dolegliwości może wynikać z nieprawidłowego składu mikroflory jelitowej.

W redukcji masy ciała odpowiednio dobrana suplementacja probiotykami daje spektakularne efekty porzez poprawę wrażliwości insulinowej, profilu lipidowego, modulację wydzielania kortyzolu, działanie przeciwzapalnie, zmniejszanie skutków stresu oksydacyjnego i wpływ na metabolizm energetyczny.

Kluczem do sukcesu w probiotykoteraii jest celowane użycie konkretnych szczepów bakteryjnych a nie przypadkowych preparatów!

W metodzie OPF naturalne probiotyki są niezbędnym składnikiem obecnym  w codziennej diecie rozpisanej przez dietetyka a także dobierana jest indywidualna suplementacja probiotyczna w zależności od stanu Twojego zdrowia i oczekiwanego efektu terapeutycznego.

  1. Akceptacja zmiany sposobu odżywiania się w zakresie funkcjonalnym

Jeśli jakakolwiek dieta ma działać – musi być stosowana na co dzień. Żeby tak mogło się stać – należy dostosować posiłki ( ich ilość, jakość i sposób przygotowania) do możliwości” technicznych” wynikających z przebiegu innych aktywności ,takich jak : praca, obowiązki rodzinne.

W metodzie OPF dla każdego pacjenta zostanie ustalony indywidualny realny cel terapii. Dieta zawsze jest dostosowana do aktualnej pory roku i oparta na zwykłych i zdrowych składnikach oraz prostych w przygotowaniu i szybkich daniach aby była możliwa do realizacji w Twoim indywidualnym trybie życia.

  1. Akceptacja zmiany sposobu odżywiania się na płaszczyźnie psychicznej 

W metodzie OPF jedzenie i rozmiar ciała są wskaźnikiem – nie wrogiem. Szukamy przyczyn i możliwości dla zmiany nawyków żywieniowych , które będą filarem utrzymania prawidłowej masy ciała. Każdy z nas potrzebuje znalezienia swoich własnych rozwiązań.

Swiadomość myśli, uczuć, reakcji związanych z jedzeniem pozwala zrozumieć jakie działania pojawiają się automatycznie, czasami poza kontrolą lub nieświadomie.

W metodzie OPF odkrywamy i dostrzegamy zachowania charakterystyczne dla nadwagi/otyłości, wynikające z różnych, indywidualnych cech i uwarunkowań.

W metodzie  OPF spotykasz się z dietetykiem aby rozpocząć i uczestniczyć  w procesie zmiany jako równi sobie , każdy z własnymi kompetencjami  i każdy z odrębną odpowiedzialnością za zmianę.